Genel

Göktürkçe Türk Yazısı Kopyala 𐱅𐰇𐰼𐰚 – 𐱅𐰇𐰼𐰰

Sosyal medya için, Göktürkçe Türk yazısı kopyala yapıştır. Göktürk alfabesiyle Türk, 𐱅𐰇𐰼𐰰 şeklinde yazılır. Çoğu kişi Göktürkçe Türk yazısını farklı alanlarda kullanmaktadır.

𐱅𐰇𐰼𐰰, Göktürkçe Türk yazısı nick olarak ve isim olarak farklı alanlarda kullanılmaktadır. Aynı zamanda tişört, şapka ve daha bir çok günlük eşyanın üstünde de görmek mümkün. Bu yazımın asıl okunuş şekli “Türük” olması olasılığı yüksektir. Bununla beraber Bilge Kağan Anıtı başta, Orhun anıtlarında “Türk” ismi genel itibariyle bu şekilde kullanılmıştır.

Göktürkçe Türk Yazısı

Yine aynı yazıtlarda “Türk” adının 𐱅𐰇𐰼𐰚 şeklinde yazıldığı da görülmüştür. Hüseyin Namık Orkun bu meseleyi konu edinir ve 1940’ta basılmış olan, “Türk Sözünün Aslı” adlı eserinde fikirlerini kaleme almıştır. Orkun’un yapmış olduğu tespite bakılacak olursak ilk başlarda “Türük” şeklinde telaffuz ediliyor olan Türk adı zaman geçtikçe tek heceli olarak “Türk” şeklini aldı. Göktürk yazıtlarında gözlemlenen farklılığın nedeni de budur.

Göktürkçe Türk yazma
Göktürkçe Türk yazma

(Hüseyin Namık Orkun, Türk Sözünün Aslı, Türk Dil Kurumu Yayınları, 3. baskı, Ankara 2015, s. 14)

Bunun sonucunda ise Göktürkçe Türk yazısı: 𐱅𐰇𐰼𐰚 şeklindedir.

Görseli olarak ise:

Göktürkçe Türk
Göktürkçe Türk

Göktürkçe Türk Yazısı Kopyala Yapıştır

Göktürkçe Türk kelimesinin yazılışını bu başlıktan seçip kopyalayabilirsiniz. Eğer bilgisayardan kopyalayacaksanız ilgili alanı seçip CTRL+C tuşlarına basarak kopyalayabilirsiniz.

Ctrl+V kombinasyonu kullanılarak herhangi bir yere yapıştırılıp kullanılabilir. “Ctrl” yazan tuşa basılı tutarak “V” tuşuna basıp istediğiniz herhangi bir yere yapıştırabilirsiniz.




Göktürkçe Türk yazısı kopyala yapıştır yöntemi için yukarıdaki Kopyala butonuna dokunmanız yeterlidir. Daha sonrasında yapıştırmak istediğiniz alanı seçerek yapıştırabilirsiniz. Oyunlarda, sohbet sayfalarında ve sosyal medya uygulamalarında bu ifadeyi kullanabilirsiniz. Telefondan ya da bilgisayardan tek dokunuşla kopyalamak mümkündür.

Göktürkçe Türk yazısı kopyalandıktan sonra, Instagram, Twitter, Whatsapp, Facebook, Tinder, Youtube ve daha birçok sosyal medya uygulamasında kullanabilirsiniz. Bununla beraber oyunlarda da nick olarak bu sembolleri kullanmak mümkün. Pubg Mobile, Brawl Stars, Free Fire gibi oyunlarda da nick olarak kullanabilirsiniz.

Göktürkçe

Göktürkçe, Göktürk Türkçesi, Köktürk Türkçesi ya da Köktürkçe, Türkçenin bilinen ve kayıtlara geçen en eski dilidir. Eski Türkçe döneminin başlangıcıdır. Devamında ise Eski Uygur dönemi başlamıştır.

Göktürkçe, genel anlamda Orhun ve Yenisey Yazıtları’nın yazıldığı dildir.

Göktürkçe, 552-744 senelerinde Moğolistan’da yaşamış olan Göktürkler’in (Tukyular) kullandığı dil ve yazı için kullanılan alfabedir.

Göktürkçe yazılı kaynaklar 2. Göktürk Devleti zamanında kaldığından Göktürkçe kağanlığın resmî alfabesi olarak kayıtlara geçmiştir. Özetle, bu zaman, Göktürk Kağanlığı’nın hüküm sürmüş olduğu dönemin sonuna kadar sürmüştür.

Göktürkler, bilindiği kadarıyla 500’lü yıllarda Avarlar’a bağlı yaşayan bir kısmı Aşina liderliğinde Altaylar’ın güney bölgesine göç etmiş birkaç Türk topluluğunun birleşmesi sonucunda oluşmuştur. Bu bilgiler Çin ve Bozkurt Efsanesi gibi sözlü Türk kaynakları ile uyuşmaktadır.

Köktürk Yazılı MetinleriKöktürk Bengü Taşları
1- Köktürk Bengü Taşları
2- Uygur Bitigleri
3- Yenisey Yazıtları
4- Diğer Yazıtlar
Moğolistan’daki Diğer Yazıtlar
Dağlık Altay Cumhuriyeti’ndeki Yazıtlar
Kırgızistan’daki Yazıtlar
Türkistan’daki Yazıtlar
Kuzey Kafkasya Yazıtları
Kırım, Balkanlar ve Maca
1- Çoyren (Çoyr) / (687 – 692)
2- Hoytu Tamir / (717 – 720)
3- Öngin (İşbara Tamgan Tarkan) (719 – 720)
4- İhe Huşuto (Köl İç Çor) / (723 – 725)
5- İhe Aşete (Altun Tamgan Tarkan) / (724)
6- Bayın Çokto (Tonyukuk) / (716 – 734)
7- Birinci Orhun (Kül Tigin) / (732)
8- İkinci Orhun (Bilge Kağan) / (735)
9- İhe Nur / (730)
10- Hangiday

Göktürkler, 6. yüzyılda Orta Asya’da hüküm süren bir Türk devletidir. İlk kuruluşu o dönemde kurulan Türk devletlerinden biridir. Göktürkler, Çin, Bizans ve Pers İmparatorlukları gibi güçlü devletlere karşı başarılı bir şekilde mücadele ettiler ve önemli bir ticaret yolu olan Silk Road’u kontrol altına aldılar. Ayrıca, Türk yazı sistemi olan Orkhon yazısını kullandılar ve Türk kültürünün öncülerinden biri olarak kabul edilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir